Ce sunt
Despicăturile labio-maxilo-palatine?

Despicăturile labio-maxilo-palatine (cheilo-gnato-palatoschizis) sunt cele mai frecvente malformaţii congenitale ale feței şi implică o diversitate de anomalii la nivelul buzei superioare, maxilarului superior, a palatului şi vălului palatin (“cerul gurii”), nasului şi aparatului auditiv, implicând o lipsă de substanţă uni- sau bilaterală la nivelul zonei afectate. Reprezintă a doua malformaţie congenitală ca frecvenţă la nou-născuţi.

Despicătura buzei superioare (cheiloschizis), cunoscută şi sub numele de „buză de iepure”, poate interesa buza parţial sau în întregime, inclusiv deschiderea narinei.

Despicătura palatului poate fi izolată, fără afectarea buzei, poate interesa palatul dur în întregime sau parţial (stafilo-urano-schizis).

Tratamentul pentru copiii cu despicături oro-faciale variază în funcție de severitatea despicăturii, vârsta și nevoile copilului precum şi de prezența sindroamelor asociate sau a altor defecte congenitale.

Consilierea familiei începe din timpul sarcinii, încă de la depistarea intrauterină a malformatiei, în stransă cooperare cu medicul ginecolog. Pregătirea pentru tratament se desfăşoară astfel în cele mai bune condiții, cuprinzand şi sfatul alimentar, tehnici de hrănire, dispozitive de modelare şi conformare a buzei, nasului şi palatului (NAM – Nasoalveolar Molding).

Intervențiile chirurgicale pentru repararea unei despicături au loc în primele luni de viață, prima fiind reprezentată de plastia buzei, urmată la scurt timp de plastia palatului şi a procesului alveolar. Pe măsură ce copilul creşte, urmează tratamente ortodontice, operația estetică şi funcțională a nasului, transplantul de os, chirurgia deformității bimaxilare şi alte intervenții estetice la varsta adultă.

Tratamentul multidisciplinar complex (chirurgi specializați în despicături, malformații şi deformități, medici ortodonți, anestezişti, ORL-işti, neonatologi şi pediatri, geneticieni, logopezi şi psihologi) reprezintă „standardul de aur” în tratamentul acestor afecțiuni, care rezolvate incorect sau fără respectarea protocolului/etapelor de tratament duc la apariția unor complicații greu de corectat ce necesită intervenții chirurgicale succesive.

Cu tratamentul pe care îl efectuăm, copiii cu despicături oro-faciale duc o viață perfect normală şi sănătoasă!   

ArtMedical

La noi gasiti toate tipurile de tratamente, cu rezultate sigure, rapide si performante!

Retele Sociale

Ne gasiti si pe

Copyright 2024 by ArtMedical. All rights reserved.

Copyright 2024 by ArtMedical. All rights reserved.

ro_RORomanian